/Contraamiral (rz) dr. Constantin CIOROBEA

Contraamiral (rz) dr. Constantin CIOROBEA

S-a născut la data de 9 decembrie 1960, în comuna Ceptura, judeţul Prahova.

A absolvit Liceul Militar de Marina „A.I. Cuza” din Constanţa şi, în anul 1983, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
În primii zece ani ai carierei, a ocupat diferite funcţii la bordul navelor purtătoare de rachete din cadrul Divizionului de Vedete Purtătoare de Rachete, din Mangalia.
În perioada 1993-1995, a fost ofiţer – student al Facultăţii de Comandă, Stat Major şi Tehnică Militară de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. La absolvire a fost numit şeful cercetării la brigada de nave antisubmarin, iar în anul 1997 a fost promovat la Statul Major al Forţelor Navale, unde a ocupat diferite funcţii, de la şef de birou la şef de secţie.

După aderarea României la Alianţa Nord Atlantică, în perioada 2004-2007 a făcut parte din prima serie de ofiţeri români care a încadrat posturi NATO şi a îndeplinit funcţia de locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia.
În timpul acestui mandat, a coordonat acţiunile de operaţii informaţionale în cadrul operaţiei NATO „ACTIVE ENDEAVOUR” din Marea Mediterană şi în teatrul de operaţii din Kosovo, a participat la certificările JFC NAPLES, în cadrul exerciţiilor NOBLE JAVELIN 05, din Insulele Canare/Spania şi STEADFAST JACKPOT 2007, ca şef al Celulei de Coordonare a Operaţiilor Informaţionale şi a condus echipele de instruire în domeniul INFOOPS ale NATO în comandamentele Allied Air Component Command HQ Izmir, Allied Land Component Command HQ Madrid, TUR-NRDC HQ Istanbul. De asemenea, a participat ca profesor asociat la Şcoala NATO din Oberammergau, contribuind în mod deosebit la dezvoltarea conceptului de operaţii informaţionale în NATO.
Activitatea remarcabilă din perioada îndeplinirii funcţiei din comandamentul NATO a fost recunoscută prin scrisorile de apreciere primite din partea Comandantului CC AIR Izmir, Generalul-locotenent (US Air Force), Maurice L. McFann, a Şefului J3-Operaţii/JFC NAPLES – Generalul de Brigadă (US Army), RICHARD R. McPhee şi a Şefului Serviciului Instrucţie şi Educaţie de la Şcoala NATO din Oberammergau, Col. Federico Maria Pellegatti.
În anul 2008, a fost numit şef de Stat Major la Comandamentul Operaţional Naval, iar în anul 2010, comandant al Comandamentului Operaţional Naval. În anul 2012, a fost promovat pe funcţia de locţiitor al şefului Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Navale. În luna februarie 2014, a fost numit şeful Instrucţiei şi Doctrinei.
La data de 8 ianuarie 2015, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, a fost numit Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale.

De-a lungul carierei, şi-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind cursul „Surface Warfare Officers School Command/Curs de pregătire a ofiţerilor care conduc lupta la suprafaţă”, SACLANT HQ /NEW PORT SUA, în anul 1999; The British Romanian Joint Staff Course/ Cursul Româno-Britanic de conducere a acţiunilor întrunite în anul 2001, Peace Support Operation Course în anul 2002, la Centrul Regional de Pregătire PfP/Academia de Înalte Studii Militare, Colegiul de Studii Internationale şi de Securitate „G.C. Marshall” Garmisch-Partenkirchen/ Programul Executiv pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate/ Germania, în anul 2003, cursurile „NATO Conventional Targeting Course” şi „NATO Senior Officer INFOOPS and Command and Control Warfare Course”, în anul 2005, la Şcoala NATO din OBERAMMERGAU/Germania.
În luna iulie 2009, a susţinut public la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” lucrarea de doctorat şi a obţinut, sub îndrumarea prof.univ.dr. Marius Hanganu, titlul de Doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.
În perioada 2010 – 2011, când ţara noastră a preluat comanda Grupării Navale din Marea Neagră BLACKSEAFOR, alcătuită din navele ţărilor riverane, comandorul Constantin Ciorobea a exercitat funcţia de conducere a acesteia.
A contribuit semnificativ la buna desfăşurare a unor proiecte şi programe, derulate de Forţele Navale Române, precum exerciţiul naţional „BICAZ 2011”, care a avut loc în poligonul Capu Midia, exerciţiile internaţionale COOPERATIVE PARTNER din anii 2000, 2001 şi 2002. De asemenea, începând cu anul 2007, a coordonat procesul de planificare privind participarea Forţelor Navale Române la operaţiile NATO ACTIVE ENDEAVOUR, UNIFIED PROTECTOR şi la operaţia UE ATALANTA, precum şi misiunea de transport materiale şi tehnică militară din Kuwait.
A contribuit la cooperarea navală regională, participând la numeroase conferinţe şi întâlniri internaţionale pe problematica securităţii Mării Negre, cât şi la întâlnirile oficiale cu delegaţiile marinelor militare din statele NATO sau partenere.

Realizările din cariera militară i-au fost recunoscute prin decernarea unor ordine şi medalii, printre care: Ordinul „Virtutea Maritimă” în gradul de Cavaler, cu însemn pentru militari, conferit de preşedintele României, în anul 2002; Emblema de Merit „Ştiinţa Militară” Clasa I, acordată de ministrul Apărării, în anul 2008; Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Navale, acordată de şeful Statului Major al Forţelor Navale, în anul 2008; Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, conferit de preşedintele României, în anul 2010; Emblema „Onoarea Armatei României” cu însemn de pace, acordată de ministrul Apărării, în anul 2011; Emblema „BLACKSEAFOR/COMBSF” acordată de Comitetul Comandanţilor Marinelor Militare din Marea Neagră, în anul 2011.

Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea este căsătorit şi are un fiu.
Vorbeşte fluent limba engleză şi cunoaşte limba rusă.