Am avut norocul să fim una din promoțiile Institutului de Marină care a fost într-un marș de instrucție cu nava-școală « Mircea » în afara Mării Negre. Este marșul efectuat în anul 1971 în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, cu vizitarea porturilor Tunis (din Tunisia), Casablanca (Maroc) și La Valleta (Malta).
Am avut ideea întocmirii unui "jurnal de bord" personal, cu gândul de a așterne pe hârtie descrierea locurilor minunate străbătute de « Mircea », aspecte din viața la bordul navei și cum ne pregăteam pentru a deveni ofițeri de marină. "Jurnalul de bord" pe care l-am scris redă trăirile unui cadet aflat la vârsta și în perioada când învață ABC-ul vieții de marinar.
Cartea adresându-se publicului larg, am găsit de cuviință să adaug în cuprinsul acesteia și un glosar cu termeni de marină și unele anexe explicative precum și o bogată ilustrație. Descrierile cuprind și puțină istorie a locurilor vizitate, precum și primele mele impresii. Viața la bord este prezentată detaliat, încercând să-l fac pe cititor sa-și poată imagina ceea ce relatam eu.
În încheierea cărții este un capitol care arată evoluția în carieră a tuturor ofițerilor de marină militară, promoția 1973.